ΑΠΟΦΑΣΗ ΕΚΤΑΚΤΟΥ Δ.Σ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΚΛΗΡΩΣΕΩΝ POOL

Συνεδρίασε την Δευτέρα 11-01-2021 το Δ.Σ της ΕΦΕ σε έκτακτη συνεδρίαση με μοναδικό θέμα την διαδικασία κλήρωσης pool, φαινόμενο που έχει ενταθεί στις συνθήκες πανδημίας covid.

Στην συνεδρίαση συμμετείχαν (μέσω τηλεδιάσκεψης) οι Χρήστος Μπόνης (Προέδρος) Βασίλης Ασβεστόπουλος (Γενικός Γραμματέας), Γιώργος Παπαθανασίου (Αντιπρόεδρος), Στέλιος Μισίνας (Ειδικός Γραμματέας), Αργύρης Μακρής (μέλος) Νίκος Αποστολόπουλος (μέλος).

Απουσίαζαν οι Απόστολος Παπανικολάου (Ταμίας) και Παναγιώτης Μοσχανδρέου (και οι δυο δικαιολογημένα, οι οποίοι έστειλαν την θέση τους με email )
Το μέλος του Δ.Σ Παναγιώτης Τριχιάς δεν απάντησε στην πρόσκληση και δεν συμμετείχε.
Στην διάρκεια των ογδόντα λεπτών που διήρκησε η συνεδρίαση, τέθηκαν πολλά ζητήματα σχετικά με την διαδικασία που ακολουθεί η ΕΦΕ μέχρι σήμερα, και η οποία, όπως έχει αναγνωρισθεί από όλους, είναι επιτακτική ανάγκη να βελτιωθεί και να εξευρεθεί λύση, η οποία θα είναι αποτελεσματικότερη και ευκολότερη στην εφαρμογή της για όλους τους εμπλεκόμενους.

Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε διατυπωθήκαν διερευνητικά οι παρακάτω προτάσεις :

Του Προέδρου Χρήστου Μπόνη, ο οποίος πρότεινε να τεθεί η όλη διαδικασία των κληρώσεων στα αρμόδια γραφεία τύπου των Δημοσίων Φορέων (κυρίως) και η ΕΦΕ να απεμπλακεί τελείως από την συγκεκριμένη διαδικασία, κατά την στιγμή μάλιστα που τα Γραφεία Τύπου όλων των Δημοσίων φορέων (κατ` εξοχήν) εμπλέκονται εν μέρει της διαδικασία των κληρώσεων με την ντε φακτο προσβαση των πρακτορειων.

Του Ειδικού Γραμματέα Στέλιου Μισίνα, ο οποιος ζητησε να έχουν προτεραιότητα στις κληρώσεις οι μεμονωμένοι freelancer συνάδελφοι, διότι αυτοί δεν έχουν πολλούς πορους και συμβολαια με δημοσιογραφικά συγκροτηματα, οπως οι συνάδελφοι που συγκροτούν «πρακτορεία» και εξ αυτού η απωλεια εστω και μιας θεσης τους στερει την οικονομικη δυνατοτητα να βγαλουν ενα μεροκαματο.

Του μέλους Νίκου Αποστολόπουλου, ο οποίος πρότεινε να ακολουθηθεί μια διαδικασια κληρωσης άπαξ, στην οποία θα συμμετέχουν όσοι έχουν ενδιαφερον και νομιμοποιουνται και θα ακολουθείται με rotation για κάθε νέα εκδήλωση που απαιτεί pool. Δηλαδη αναλογως ποσες θεσεις υπαρχουν θα διανεμεται απο τους ιδιους τους εμπλεκομενους με συγκεκριμένη αναλογια (όπως: όταν υπάρχουν 2 θέσεις από μία θέση θα καταλάβει ένας συνάδελφος από «πρακτορείο» και ένας μεμονωμένος freelancer – όταν υπάρχουν 3 θέσεις , 2 θεσεις θα καταλάβουν συνάδελφοι από δύο «πρακτορεία» και την τρίτη θέση ένας μεμονωμένος freelancer – πρακτορεια και μια freelancer σε τεσσερις θεσεις 3 «πρακτορεια» και 3 freelancer, σε πεντε θεσεις 3 πρακτορεια και 2 freelancer κ.ο.κ. Είναι αυτονόητο, όπως και στην περίπτωση που θα κληρωθεί ένας, ότι θα κάνει service άμεσα και πριν ανεβάσει φωτογραφίες, σε όλους τους συμμετέχοντες συναδέλφους, οι δε συνάδελφοι που θα συμμετέχουν στις κληρώσεις οφείλουν να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις προϋποθέσεις αυτές).

Η συγκεκριμενη διαδικασια εφοσον τηρηθει απο τα μέλη που συμμετέχουν στα pool, θα εχουν την ευθυνη οι ιδιοι χωρις την περαιτέρω διαμεσολάβηση της ΕΦΕ σε κάθε εκδήλωση, αλλά θα εφαρμόζεται με τον τρόπο που θα κληρωθούν για το rotation. Δηλαδη μετα την πρωτη κληρωση, απο τη οποια θα προκυψουν η σειρα προτεραιοτητας την ευθυνη στα πρακτορεια θα την εχουν τα πρακτορεια , την ευθυνη στους freelancer θα την εχουν μεταξυ τους να ακολουθουν την σειρα(χωρις να ειναι δεσμευτικο στη συγκεκριμενη πλευρα των free ότι δεν μπορει να συμμετασχει σε δυο εκδηλωσεις συνεχομενες το ιδιο προσωπο. Προφανως αυτο θα ειναι μετα απο συζητηση η επιθυμια καποιου. Κατ αυτον τον τροπο ολοι θα γνωριζουν την σειρα τους (θεωρητικα ) και δεν θα χρειαζεται η παρεμβαση της ΕΦΕ να πραγματοποιει κληρωσεις σε καθε θεμα που θα προκύπτει.

Ο Αντιπρόεδρος Γιώργος Παπαθανασίου, πρότεινε να μην απεμπολήσει η ΕΦΕ το δικαίωμά της όσον αφορά τα pool εκχωρώντας τον καθορισμό τους στους φορείς των εκδηλώσεων (δημόσιους ή μη), να έχει εκείνη την ευθύνη των pool, να διεκδικήσει να μην έχει προνομιακή μεταχείριση το κρατικό πρακτορείο ΑΠΕ ειδικά όσον αφορά εκδηλώσεις του Πρωθυπουργού, ΠτΔ κλπ πολιτειακά πρόσωπα που έχουν τους προσωπικούς τους φωτογράφους αλλά να κληρώνονται οι φωτογράφοι του ΑΠΕ στα pool μαζί με όλους τους άλλους συναδέλφους, είτε αποτελούν ομάδες συνεργαζόμενων συναδέλφων (τα λεγόμενα «πρακτορεία») είτε μεμονωμένοι freelancers. Δήλωσε ότι δεν έχει αντίρρηση να εφαρμοστεί σύστημα rotation, σαν και αυτό που πρότεινε ο Αποστολόπουλος, δεδομένου ότι έχει δοκιμασθεί κατά το παρελθόν, με την προϋπόθεση ότι τηρείται το καταστατικό όσον αφορά την ίση αντιμετώπιση των μελών και ότι η ΕΦΕ είναι Ένωση προσώπων ελευθέρων επαγγελματιών και εργαζομένων, και όχι ένωση εργοδοτών.

Μετά από συζήτηση η πρόταση για άπαξ κλήρωση με σύστημα rotation, όπως τη διατύπωσε ο Νίκος Αποστολόπουλος με τις προσθήκες της πρότασης του Γιώργου Παπαθανασίου έγινε ομόφωνα δεκτή, και παραπέρα αποφασίσθηκε να κοινοποιηθεί σε ευρεία σύσκεψη όλων των ενδιαφερομένων μελών ή/και εκπροσώπων των συνεργαζόμενων συναδέλφων – πρακτορείων όπου θα πραγματοποιηθεί και η κλήρωση για το rotation στα pool.

Ειδικότερα για το θεμα του ΑΠΕ σε περίπτωση που δεν γίνει δεκτη η θέση της ΕΦΕ για ισότιμη (και όχι προνομιακή) συμμετοχή του σε κληρωσεις σύμφωνα με τα παραπάνω, επίσης ομόφωνα τα παρόντα μέλη του ΔΣ αποφάσισαν να καταθεσει υπομνημα διαμαρτυριας σε οσους εχουν αμεση ή εμμεση σχεση με την ολη διαδικασια εξαιρεσης του ΑΠΕ, ενώ εφοσον επιτευχθει ο στοχος θα συμμετεχει και το ΑΠΕ στις κληρωσεις.

Οι συγκεκριμενες αποφάσεις θα τεθούν σε εφαρμογη την ημερα κατα την οποια θα πραγματοποιηθει η κοινη σύσκεψη συναδελφων και ΔΣ, όπου θα πραγματοποιηθει η κληρωση.

Δεν γνωρίζουμε αν είναι η ιδανική λύση, θεωρούμε και πιστεύουμε οτι τα αποτελεσματα της θα φανουν στην πορεια με κυριαρχο ζητημα την πιστή εφαρμογη.

Σε διαφορετικη περιπτωση αν αποτύχει η λύση αυτη, είναι προφανες οτι τα προβληματα θα διογκωθουν με απροβλεπτες συνεπειες ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ!!!

=================

Aναλαυτικα η προταση που ψηφιστηκε

Α. Σύμφωνα με το Καταστατικό η ΕΦΕ είναι ΕΝΩΣΗ ΜΕΛΩΝ. Στην πραγματικότητα όμως έχει διαμορφωθεί μία συγκεκριμένη κατάσταση όπου τα “πρακτορεία” (*) φαίνονται να ανταγωνίζονται τους “ελεύθερους” (χωρίς αυτό να συμβαίνει υποχρεωτικά) ενώ είναι δεδομένο ότι όλοι “βράζουμε στο ίδιο καζάνι” και το πρόβλημα έχει δημιουργηθεί από τους ιδιαίτερους περιορισμούς που μπαίνουν από διάφορες Αρχές στην εκτέλεση του επαγγέλματος μας.
Β. Η ΕΦΕ πρέπει να ασχοληθεί στα ΑΜΕΣΟ μέλλον με την περίπτωση του ΑΠΕ το οποίο ως ΚΡΑΤΙΚΟ πρακτορείο έχει την μερίδα του λέοντος αλλά άμεσα δεν μπορούμε να ζητήσουμε την συμμετοχή του στις κληρώσεις. Να διερευνηθούν επίσης και ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ καταγγελίες αντισυναδελφικών παρεμβάσεων.
Γ. Στο Πολιτικό ρεπορτάζ κινούνται αυτή την στιγμή συστηματικά 3 “πρακτορεία” (EUROKINISSI, InTIME, SOOC) και 4-5 “ελεύθεροι” (στα γραφεία των οποίων εργάζονται συνολικά άλλοι 4-5). Ανάλογα με το θέμα μπορεί να εκδηλωθεί συγκυριακά ενδιαφέρον και από 1-2 άλλους. Σύμφωνα με τους ίδιους υπολογισμούς στα 3 προαναφερθέντα πρακτορεία εργάζονται στο πολιτικό περίπου 18 άτομα.
Δ. Αυτή η έκτακτη κατάσταση δεν αναμένεται να διαρκέσει πέρα από το Φθινόπωρο του 2021. Το θέμα είναι η ΕΦΕ να κινηθεί γρήγορα για να εξασφαλίσει με τις αποφάσεις της την ενότητα και την ηρεμία στον κλάδο μέχρι την λήξη των εκτάκτων μέτρων. Παράλληλα πρέπει να γίνουν ενέργειες προς την κατεύθυνση της εξασφάλισης ευρύτερων χώρων για τις διάφορες επίσημες φωτογραφήσεις (πχ Γραφείο ΠτΔ).
Ε. Πρόταση: Χρησιμοποιούμε την παρακάτω “φόρμουλα”:
AΡ.ΘΕΣΕΩΝ   ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΑ  ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ
1 1 0
2 1 1
3 2 1
4 3 1
5 3 2
Αρχικά γίνεται ΜΙΑ κλήρωση μεταξύ των 3 πρακτορείων και άλλη μία μεταξύ των ελεύθερων και φτιάχνεται μία σειρά προτίμησης. Αμέσως δημιουργείται ένα Rotation μεταξύ τόσο των πρακτορείων όσο και μεταξύ των ελεύθερων.
Παραδείγματα
Ας υποθέσουμε ότι τα πρακτορεία κληρώθηκαν με την σειρά που αναφέρονται παραπάνω (αλφαβητικά):
 1. Eurokinissi
 2. InTime News
 3. SOOC
και οι ελεύθεροι αντίστοιχα
 1. Ελεύθερος 1
 2. Ελεύθερος 2
 3. Ελεύθερος 3
 4. Ελεύθερος 4 και
 5. Ελεύθερος 5
Αυτές οι 2 κληρώσεις θα γίνουν ΑΠΑΞ και θα ισχύουν για όλο τον χρόνο ή τουλάχιστον μέχρι την λήξη των εκτάκτων μέτρων.
Έχουμε τις παρακάτω (υποθετικές) εκδηλώσεις περιορισμένης πρόσβασης σε μία ημέρα:
 1. Επίσκεψη ΠΘ σε δημοτικό σχολείο (2 θέσεις)
 2. Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στο Υπ.Υγείας (1 θέση)
 3. Ακρόαση Πρέσβη Τουρκίας από ΠτΔ (2 θέσεις)
 4. Συνάντηση στο Υπ.Εξ. (3 θέσεις) και
 5. Ομιλία Υπ.Οικ. στην ΕΑΞΤ (4 θέσεις)
Σε ΟΛΑ τα παραπάνω θεωρούμε ότι δεν θα καταλαμβάνουν κάποιες από τις διαθέσιμες θέσεις οι “αριστίνδην” ή “κρατικοί” φωτογράφοι. Μιλάμε ΜΟΝΟ για τις θέσεις που διατίθενται στην ΕΦΕ να διαχειριστεί. Πως θα λειτουργήσει η “φόρμουλα”:
Θέμα 1: 1 Πρακτορείο ( Eurokinissi) και 1 Ελεύθερος (No 1)
Θέμα 2: 1 Πρακτορείο ( InTime News)
Θέμα 3: 1 Πρακτορείο ( SOOC) και 1 Ελεύθερος (No 2)
Θέμα 4: 2 Πρακτορεία ( Eurokinissi, InTime News) και 1 Ελεύθερος (No 3)
Θέμα 5: 3 Πρακτορεία ( SOOC, Eurokinissi, InTime News)  και 1 Ελεύθερος (No 4)
Εάν κάποιο πρακτορείο ή κάποιος ελεύθερος δεν μπορέσει να καλύψει το θέμα που του αναλογεί από το rotation απλά χάνει την σειρά του και ειδοποιείται ο επόμενος. Εάν αυτό επαναληφθεί χωρίς ιδιαίτερα σημαντικό λόγο θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στο ΔΣ της ΕΦΕ.
Αυτή η συμφωνία θα επικυρωθεί σε ανοικτή συνεδρίαση του ΔΣ με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερομένων όπου θα γίνει η κλήρωση. Από κει και πέρα, σε κάθε αίτημα για παρουσία φωτορεπόρτερ με περιορισμούς θα χρησιμοποιείται από το ΔΣ η παραπάνω διαδικασία χωρίς νέα κλήρωση. Θα κρατηθεί πρακτικό για την σειρά και το Rotation που θα προκύψει από την κλήρωση το οποίο θα κληθούν να υπογράψουν ΟΛΟΙ οι παρόντες.
Όποιος αναλαμβάνει μία κάλυψη θα πρέπει να μπορεί να προσφέρει τα εχέγγυα της σωστής επαγγελματικής συμπεριφοράς και επίδοσης.
Εξυπακούεται ότι το κάθε φωτορεπορτάζ θα προσφέρεται με την μέθοδο POOL σε όλους τους ενδιαφερόμενους. ==================================================================================================
Διευκρίνηση για να μη μπερδευτεί κάποιος με τον πίνακα! Τα θέματα 1 έως 5 που αναφέρωνται είναι αυτά που περιγράφονται παραπάνω άρα το κάνω πιο κατανοητό:
Θέμα 1 ( Επίσκεψη ΠΘ σε δημοτικό σχολείο (2 θέσεις) ): 1 Πρακτορείο ( Eurokinissi) και 1 Ελεύθερος (No 1)
Θέμα 2 ( Επίσκεψη Αρχιεπισκόπου στο Υπ.Υγείας (1 θέση) ): 1 Πρακτορείο ( InTime News)
Θέμα 3 ( 1 Πρακτορείο ( SOOC) και 1 Ελεύθερος (No 2) ): 1 Πρακτορείο ( SOOC) και 1 Ελεύθερος (No 2)
Θέμα 4 ( Συνάντηση στο Υπ.Εξ. (3 θέσεις) ): 2 Πρακτορεία ( Eurokinissi, InTime News) και 1 Ελεύθερος (No 3)
Θέμα 5 ( Ομιλία Υπ.Οικ. στην ΕΑΞΤ (4 θέσεις) ): 3 Πρακτορεία ( SOOC, Eurokinissi, InTime News)  και 1 Ελεύθερος (No 4)
=============================

Σχετικά Άρθρα

ΕΚΘΕΣΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΤΟΥ ΜΕΛΟΥΣ ΤΗΣ ΕΦΕ(και πρ.Προεδρου) ΜΑΡΙΟΥ ΛΩΛΟΥ

  Η Πινακοθήκη Δήμου Κεντρικής Κέρκυρας & Διαποντίων Νήσων παρουσιάζει έκθεση φωτογραφίας του γνωστού φωτοειδησεογράφου, με τον παραπάνω τίτλο. Από τις 25 Σεπτεμβρίου έως τις 15 Νοεμβρίου 2020, στο Τμήμα Περιστυλίου, 42 φωτογραφίες αφηγούνται όψεις της ζωής των παιδιών προσφύγων, όπως αυτή εξελίσσεται στα προσφυγικά κέντρα της Μόριας, της Ειδομένης, της Κορίνθου αλλά και σε […]

Μια εκδηλωση με την συμμετοχη του Λευτερη Πιταρακη

“Τραύμα και ψυχολογική ανθεκτικότητα: Μια εισαγωγή για δημοσιογράφους”, webinar, Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, 18.00 Τραύμα και ψυχολογική ανθεκτικότητα: Μια εισαγωγή για δημοσιογράφους”, την Τρίτη 8 Δεκεμβρίου, 18.00-20.00. Pitarakis, Lefteris <LPitarakis@ap.org> Μαζί με τον Gavin Rees Δ/ντή του The Dart Center for Journalism and Trauma Europe έχω τη χαρά να συμμετέχω στο online workshop του iMEdD Συμμετοχές […]