Διαμαρτυρία-Καταγγελια της ΕΦΕ για τον αποκλεισμό φωτορεπόρτερ στον προαύλιο χώρο της Μητρόπολης την 25η Μαρτίου

ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΕΛΛΑΔΟΣ

Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος(ΕΦΕ) διαμαρτύρεται και καταγγέλλει παράλληλα όλους όσους είχαν την ευθύνη του τελετουργικού κατά την επίσημη δοξολογία στον

Μητροπολιτικό Ναό των Αθηνών, την Παρασκευή 25 Μαρτίου, οι οποίοι με μια

αναιτιολόγητη απόφαση, ως και σήμερα, απαγόρευσαν στους φωτορεπόρτερ την

φωτογραφική κάλυψη της αφίξεις των επισήμων στον Ι. Καθεδρικό Ναό , όπου υπό την παρουσία της Πρόεδρου της Δημοκρατίας κ.Σακελλαροπούλου, θα τελείτο η Δοξολογία για την Εθνική Εορτή.

Με εντολή που δόθηκε προς τις παρευρισκόμενες αστυνομικές αρχές που είχαν αναλάβει την περιφρούρηση του χώρου της Πλατείας, απαγόρευσαν στους φωτορεπόρτερ  του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, του επίσημου φωτογράφου του Υπουργου Αμυνας (ο οποίος σημειωτέον ήταν και ο εκπρόσωπος της Κυβέρνησης) καθώς επίσης και στο σύνολο των παρόντων συναδέλφων να καλύψουν το γεγονός.

Η παρέμβαση του προέδρου της ΕΦΕ ήταν άμεση ζητώντας εξηγήσεις για τον αποκλεισμό των συναδέλφων. Απευθυνόμενος στους αρμόδιους φορείς (Προϊστάμενο της Φρουράς της Π.τ.Δ., όπως και στον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας Αττικής) δεν έλαβε καμία

απάντηση για το ποιος είναι υπεύθυνος για τον αποκλεισμό των φωτορεπόρτερ από την κάλυψη του γεγονότος.

Τελικώς, όπως διαπιστώθηκε κάτω από επανειλημμένες ερωτήσεις ο υπεύθυνος για  το συμβάν δεν ήταν η αστυνομική φρουρά της Π.τ.Δ, αλλά οι αιτίες οφείλονταν σε οδηγίες προς τις αστυνομικές αρχές από τον αρμόδιο υπάλληλο της Περιφέρειας Αττικής.

Ο ίδιος κλήθηκε να εξηγήσει γιατί έχει προβεί σε αυτόν τον αποκλεισμό, ενώ την ίδια

στιγμή άλλοι φωτογράφοι, χωρίς να ανήκουν σε κάποια επαγγελματική ένωση, μπορούσαν ανενόχλητοι να κάνουν την δουλειά τους. Η απάντηση που λάβαμε ήταν ότι οι ευρισκόμενοι φωτογράφοι ήταν η προσωπική φωτογράφος του περιφερειάρχη, καθώς επίσης και του στρατού(ΓΕΕΘΑ–ΓΕΣ), της ΕΛ.ΑΣ. και του Ερυθρού Σταυρού.

Το φαινόμενο που παρατηρήθηκε την 25η Μαρτίου με τους ανειδίκευτους φωτογράφους που υποχρεώνονται, είτε από την ηγεσία του Στρατού (ΓΕΕΘΑ-ΓΕΣ-ΓΕΝ) από την ΕΛΑΣ, είτε από πολιτικούς προϊσταμένους να παρευρίσκονται σε πάσης φύσεως εκδηλώσεις, καταλαμβάνοντας θέσεις που δικαιωματικά ανήκουν σε επαγγελματίες φωτορεπόρτερ δεν είναι τωρινό.

Είθισται τα τελευταία χρόνια από την στιγμή που έχουν δημιουργηθεί

ιστοσελίδες σε κάθε στρατιωτικό σώμα, σε κάθε υπηρεσία του δημοσίου, σε κάθε ιδιωτικό φορέα και γενικά σε ότι έχει δράση στα δημόσια πράγματα να συγκαταλέγεται και ένας ανειδίκευτος φωτογράφος.

Να τονίσουμε σε αυτό το σημείο πως η ΕΦΕ δεν στρέφεται προς εκείνους τους

εργαζόμενους, οι οποίοι κατόπιν εντολή ανωτέρων δρουν, αλλά προς τους αρμόδιους φορείς οι οποίοι επιθυμούν δια του αποκλεισμού μας να μας φιμώσουν, απαγορεύοντας σε επαγγελματίες φωτορεπόρτερ να κάνουν την δουλειά τους όπως αυτή απορρέει από την κείμενη νομοθεσία και τους κανόνες δεοντολογίας τον οποίο τα μέλη μας τηρούν απαρέγκλιτα σε όλες τις περιστάσεις.

 

Η ΕΦΕ δηλώνει από τώρα, ότι δεν θα κάνει ανεχτή κανενός είδους αποκλεισμού μελών της από καμία δραστηριότητα, την ίδια στιγμή μάλιστα που μη επαγγελματίες φερόμενοι ως

φωτογράφοι, τυγχάνουν περισσότερων προνομίων. Επιπλέον, ξεκαθαρίζει προς άπαντες ##αρμόδιους# οι οποίοι ξεχνάνε τον ρόλο των φωτοειδησεογράφων στην αλυσίδα της ενημέρωσης, πως ως ένωση έχουμε την δύναμη να σταματήσουμε να καλύπτουμε τα πάντα και τότε θα είναι αυτοί οι αρμόδιοι, οι οποίοι ως δυσαρεστημένοι που δεν αναδεικνύεται το φοβερό τους έργο, θα μας καλούν πίσω.

 

Σχετικά Άρθρα

Ενημέρωση για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων της ΕΦΕ

Συνάδελφοι, Γίνεται γνωστό πως οι νέες ταυτότητες της ΕΦΕ δεν έχουν εκδοθεί, μιας και δεν έχουμε λάβει την σφραγίδα του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. Η καθυστέρηση όπως έχουμε ενημερωθεί αρμοδίως, οφείλεται στις νέες και πρόσφατες κρίσεις της ΕΛ.ΑΣ. Η ΕΦΕ έχει ζητήσει και έχει λάβει νέα παράταση από την Βουλή ως τις 29/2/2024, για τα μέλη […]

Καταγγελια των Ελληνικων Φωτοειδησεογραφικων Πρακτορειων κατα του Υπ.Πολιτισμου

Το Δ.Σ της ΕΦΕ με αφορμή την ανακοίνωση – καταγγελία των Ελληνικών (ιδιωτικών) Φωτοειδησεογραφικών Πρακτορείων που στρέφονται κατά του Υπουργείου Πολιτισμού και συγκεκριμένα κατά του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου, δηλώνει πως υιοθετεί πλήρως το σύνολο των καταγγελιών που  περιέχονται στην ανακοίνωση και εκφράζει αφενός μεν τη συμπαράστασή του στους συνάδελφους των πρακτορείων αφετέρου απαιτεί από […]