Το Παρίσι ζητεί την προστασία των δημοσιογράφων στην Ουκρανία

Η Γαλλία υπενθυμίζει την «υποχρέωση» των εμπολέμων στην Ουκρανία να εγγυηθούν την προστασία των δημοσιογράφων που καλύπτουν την σύρραξη, μετά τον θάνατο πέντε δημοσιογράφων από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στις 24 Φεβρουαρίου.
«Υπενθυμίζω την υποχρέωση των στρατιωτικών δυνάμεων για την προστασία των δημοσιογράφων σύμφωνα με ο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και καταδικάζω με την μεγαλύτερη αυστηρότητα κάθε ενέργεια που τους καθιστά στόχο», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Ζαν-Ιβ Λεντριάν.


Ο γαλλοϊρλανδός κάμεραμαν του αμερικανικού δικτύου Fox News Πιερ Ζεκρέβσκι και η Ουκρανή Ολεξάντρα Κουβσίνοβα που τον συνόδευε σκοτώθηκαν την Δευτέρα κοντά στο Κίεβο όταν το αυτοκίνητο που τους μετέφερε έγινε στόχος πυρών.
Ο Αμερικανός Μπρεντ Ρενό σκοτώθηκε επίσης από σφαίρα σε βορειοδυτικό προάστιο του Κιέβου.
Πριν από την Ολεξάντρα Κουβσίνοβα, ο ουκρανός δημοσιογράφος Γεβγκένι Σακούν σκοτώθηκε στον βομβαρδισμό του πύργου της τηλεόρασης του Κιέβου και ο συνάδελφός του Βίκτορ Ντουντάρ σκοτώθηκε κατά τις συγκρούσεις κοντά στο Μικολάιφ, σύμφωνα με τις ουκρανικές αρχές.
Το International Press Institute, οργάνωση υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου με έδρα την Βιέννη, ζήτησε επίσης από τις «στρατιωτικές δυνάμεις» να κάνουν ό,τι μπορούν για να εγγυηθούν την ασφάλεια των δημοσιογράφων».
Από τις 8 Μαρτίου, η οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα είχε σημάνει συναγερμό κατηγορώντας τις ρωσικές δυνάμεις ότι βάλλουν κατά των αυτοκινήτων που φέρουν το σήμα «Press».
«Βρίσκονταν τουλάχιστον στα 50 μέτρα. Πυροβόλησαν ξεκάθαρα για να σκοτώσουν… Εχω δεχθεί πυρά και σε άλλες εμπόλεμες ζώνες, αλλά αυτό δεν το έχω δει ποτέ», δήλωσε ο ελβετός φωτογράφος Γκιγιόμ Μπρικέ, που τραυματίσθηκε από πυρά μόλις πέρασε ουκρανικό μπλόκο στον δρόμο που οδηγεί στο Μικολάιφ, σύμφωνα με την οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα.

Σχετικά Άρθρα

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΒΑΣΙΛΙΑ ΒΕΛΓΙΟΥ 2-4.5.2022

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΘΙΜΟΤΥΠΙΑ ================================================= Σας ενημερώνουμε ότι οι Α.Μ. ο Βασιλιάς του Βελγίου Φίλιππος και η Βασίλισσα Ματθίλδη θα πραγματοποιήσουν επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας από τη Δευτέρα 2 Μαΐου έως την Τετάρτη 4 Μαΐου 2022. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΣΚΕΨΗΣ Δευτέρα 2 Μαΐου 15:00 Κατάθεση στεφάνου στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη 15:10 Συνάντηση με […]

Σεμινάριο της ΕΣΗΕΑ για την ασφάλεια των Δημοσιογράφων και ΕΦΕ

Συναδελφοι Η ΕΣΗΕΑ  στα πλαίσια μια προγραμματισμένης δράσης που έχει ανακοινώσει  με θέμα # Η ασφάλεια των δημοσιογράφων σε εμπόλεμες ζώνες και επικίνδυνες καταστάσεις- σεισμούς, πυρκαγιές, ακραία καιρικά φαινόμενα και διαμαρτυρίες».#  και θα πραγματοποιηθεί στις 9 Ιανουαρίου 2023 ζητά την συμμετοχή μας . Ο Ernest Sagaga, Υπεύθυνος του Τμήματος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ασφάλειας Δημοσιογράφων, της Διεθνούς Ομοσπονδίας […]