Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδας παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις γύρω από την «υπόθεση Marfin».
Το 2010 σε μια περίοδο που δυνάμωναν οι κινητοποιήσεις εναντίον του 1ου μνημονίου, η υπόθεση αυτή δικαιολογημένα έμεινε στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού ως προβοκάτσια που αξιοποίησαν το κράτος και οι μηχανισμοί του για να χτυπήσουν το εργατικό – λαϊκό κίνημα.
Οι φωτορεπόρτερ βρισκόμασταν στο πεδίο με σκοπό να καλύψουμε την τεράστια απεργιακή διαδήλωση στις 5 Μάη.
Σημερα, 16 χρόνια μετά, κι ενώ η κυβέρνηση δεν έχει δώσει καμία απάντηση για μηχανισμούς που έδρασαν εκείνη την περίοδο σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος, έχουμε επιπλέον λόγους να είμαστε τουλάχιστον «υποψιασμένοι» για την «εξιχνίαση« που ανακοινώθηκε και στην οποία γίνεται προσπάθεια από την αστυνομία και μερίδα του Τύπου να εμπλακεί και το επάγγελμα μας.
Αναφερόμαστε στην χαρακτηριστική ευκολία με την οποία κάποια ΜΜΕ δίνουν τον τίτλο του «φωτορεπόρτερ» στον καθένα που μπορεί να κρατάει μία κάμερα και οι φωτογραφίες του – μαζί με τη μαρτυρία του – αξιοποιούνται ως «τεκμήριο» από την αστυνομία. Θέλοντας και μη, τέτοιες μεθοδεύσεις προσδίδουν τελικά «φερεγγυότητα» σε άλλες πολιτικές σκοπιμότητες κράτους και κυβέρνησης.
Η Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας θα συνεχίσει να υπερασπίζεται το φωτορεπορτάζ ως αναγκαίο εργαλείο καταγραφής της πραγματικότητας και ανάδειξης της αλήθειας.
Η αλήθεια και η πραγματικότητα και σε αυτή την περίπτωση είναι πως σε περίοδο που καλούν τον λαό σε νέες θυσίες για τους πολέμους και τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων με κάθε τρόπο θέλουν να επιβάλλουν «σιγή νεκροταφείου», να ενοχοποιήσουν την λαϊκή δράση που θα αμφισβητεί την εγκληματική κυρίαρχη πολιτική.