Task Force για την προστασία των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης

Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), με σκοπό την προστασία, την ασφάλεια και την ενίσχυση της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης, συγκρότησε η Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης της Προεδρίας της Κυβέρνησης.

«Η αναζήτηση και η υιοθέτηση βέλτιστων ευρωπαϊκών ή και άλλων πρακτικών και προτύπων, που αποσκοπούν στην προάσπιση του δημοσιογραφικού έργου, αλλά και τη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος του συνόλου των επαγγελματιών του χώρου των ΜΜΕ, αποτελεί τον κεντρικό σκοπό αυτής της ομάδας» δήλωσε ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης Δημήτρης Γαλαμάτης, ο οποίος θα έχει τον συντονισμό της ομάδας.

Επίσης, επισήμανε πως «η ενίσχυση της ελευθερίας και της πολυφωνίας των Μέσων Ενημέρωσης, η αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και η διασφάλιση της προστασίας, της ασφάλειας και της ενίσχυσης της θέσης των δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών ενημέρωσης, συνιστούν πολιτικές που βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα, τόσο της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο και της ελληνικής κυβέρνησης».

Προς αυτήν την κατεύθυνση, τόνισε ο Δ. Γαλαμάτης, συγκροτήθηκε η Ομάδα Εργασίας Συντονισμού (Task Force), η οποία προβλέπεται, μεταξύ άλλων, στο Μνημόνιο Συνεργασίας που υπογράφηκε τον Μάιο μεταξύ έξι συναρμόδιων υπουργείων και προσέθεσε: «Η ομάδα αποτελείται από αξιόλογα στελέχη υπουργείων, εκπροσώπους ενώσεων δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ, μέλη της ακαδημαϊκής κοινότητας, της ΕΡΤ και του ΑΠΕ-ΜΠΕ. Δίνεται, επίσης, η δυνατότητα συμμετοχής και συνδρομής και άλλων φορέων ή και εμπειρογνωμόνων, εφόσον αυτό απαιτηθεί», ανέφερε επιπροσθέτως.

Περαιτέρω, υπογράμμισε ότι αποτελεί απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης η χώρα μας να πρωτοστατήσει στις πολιτικές που αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στους συγκεκριμένους τομείς.

Τα αποτελέσματα των εργασιών της, σύμφωνα με τον κ. Γαλαμάτη, θα οδηγήσουν σε νομοθετικές και άλλες παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση αυτή.

Όπως ορίζεται, έργο της ομάδας είναι:

1. Η καταγραφή της ακριβούς κατάστασης της χώρας αναφορικά με τη θέση των δημοσιογράφων στην Ελλάδα.

2. Η συλλογή εμπειριών, αιτημάτων και προβληματισμών/δυσκολιών που απασχολούν τους συμμετέχοντες φορείς στην Ομάδα.

3. Η ανάλυση των βέλτιστων πρακτικών που ακολουθούνται σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης ή διεθνώς, με ορίζοντα την υιοθέτησή τους με προσαρμογή στα ελληνικά δεδομένα και ανάγκες.

4. Η υποβολή προτάσεων από κάθε φορέα για χάραξη πολιτικής με ειδική στόχευση στις γυναίκες δημοσιογράφους, νέους δημοσιογράφους, δημοσιογράφους που δραστηριοποιούνται στα περιφερειακά μέσα και στο ψηφιακό περιβάλλον.

5. Η από κοινού διερεύνηση υπαρχόντων εργαλείων, τρόπων συνεργασίας και αλληλοϋποστήριξης.

6. Η σύνταξη πλαισίου προτάσεων για νομοθετικές και μη νομοθετικές πρωτοβουλίες, το οποίο θα είναι προσβάσιμο για οποιαδήποτε παράλληλη επιστημονική ή ερευνητική διαδικασία.

7. Η προώθηση και επικοινωνιακή προβολή των προτεινόμενων δράσεων.

8. Λοιπές πρωτοβουλίες που άπτονται των στόχων του Μνημονίου Συνεργασίας.

Η πρώτη συνάντηση των μελών της ομάδας θα πραγματοποιηθεί εντός του Αυγούστου.

Υπενθυμίζεται στην ανακοίνωση της γενικής γραμματείας ότι η Task Force προβλέπεται στο «Μνημόνιο Συνεργασίας για τη Διασφάλιση της Προστασίας, της Ασφάλειας και της Ενίσχυσης της θέσης των Δημοσιογράφων και άλλων επαγγελματιών των Μέσων Ενημέρωσης», το οποίο υπεγράφη μεταξύ έξι αρμόδιων υπουργείων στις 23 Μαΐου, σε πλήρη συμφωνία με τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 16ης Σεπτεμβρίου 2021 προς όλα τα κράτη-μέλη της ΕΕ. Σημειώνεται πως η απόφαση δημοσιεύθηκε στις 28 Ιουλίου στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης.

Την Task Force απαρτίζουν, μεταξύ άλλων, στελέχη από όλο το φάσμα του χώρου των ΜΜΕ, την ακαδημαϊκή κοινότητα, τις ενώσεις δημοσιογράφων.

Συγκεκριμένα, στην ομάδα εργασίας συμμετέχουν οι:

– Δρ Δημήτριος Γαλαμάτης του Ιωάννη, γενικός γραμματέας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ως πρόεδρος, με αναπληρώτρια τη Σοφία Λάτσου του Γεωργίου, μόνιμη υπάλληλο, κλάδου ΠΕ Διοικητικού-Οικονομικού με βαθμό Α’, προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης.

– Αικατερίνη Πολύζου του Ιωάννη, μόνιμη υπάλληλος κλάδου ΠΕ Διοικητικού – Οικονομικού με βαθμό Α’, αναπληρώτρια προϊσταμένη του Τμήματος Οπτικοακουστικών Μέσων και Διαδικτύου της Διεύθυνσης Εποπτείας Μέσων Ενημέρωσης της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, ως μέλος.

– Παναγιώτα Πανουργιά του Γεωργίου, συνεργάτιδα στο ιδιαίτερο γραφείο του γενικού γραμματέα Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης, ως μέλος.

– Σωτήριος Κεραμάς του Κωνσταντίνου, αστυνόμος Β’ της Ελληνικής Αστυνομίας του Γραφείου Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, εκπρόσωπος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ως μέλος.

– Αικατερίνη Γκούνη του Πραξιτέλη, συνεργάτιδα στο ιδιαίτερο γραφείο της Γενικής Γραμματέως Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων, εκπρόσωπος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, ως μέλος.

– Αγγελική Μπισταράκη του Λουκά, συνεργάτιδα στο ιδιαίτερο γραφείο του γενικού γραμματέα Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, εκπρόσωπος του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ως μέλος.

– Ιωάννης Φερεντίνος του Χρήστου, σύμβουλος -πρεσβείας Α’, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, ως μέλος.

– Δρ Βασίλειος Βασιλόπουλος του Αντωνίου, υπεύθυνος Προστασίας Δεδομένων της ΕΡΤ, εκπρόσωπος της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόρασης (ΕΡΤ), ως μέλος.

-Χρυσόστομος Μπίκατζικ του Χριστόδουλου, εκπρόσωπος του Αθηναϊκού-Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ), ως μέλος.

– Παντελεήμονας Βατικιώτης του Ζαφειρίου, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού, εκπρόσωπος του Παντείου Πανεπιστημίου, ως μέλος.

– Λαμπρινή Παπαδοπούλου του Γεωργίου, επίκουρη καθηγήτρια στο Τμήμα Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, εκπρόσωπος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ως μέλος.

– Νικόλαος Παναγιώτου του Σπύρου, αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, εκπρόσωπος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ως μέλος.

– Ευθύμιος Διόγος του Αθανασίου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Αθηνών (ΕΣΗΕΑ), ως μέλος.

– Φανή Σοβιτσλή του Χρήστου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας-Θράκης (ΕΣΗΕΜ-Θ).

– Γεώργιος Τσαντίκος του Σωτηρίου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Πελοποννήσου-Ηπείρου-Νήσων (ΕΣΗΕΠΗΝ), ως μέλος.

– Κωνσταντίνος Γκιάστας του Νικολάου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Θεσσαλίας-Στερεάς Ελλάδας-Εύβοιας (ΕΣΗΕΘΣτΕ-Ε), ως μέλος.

– Ελένη Ριζεάκου του Παύλου, εκπρόσωπος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ), ως μέλος.

-Δημήτριος Αλεξάκης του Γεωργίου, εκπρόσωπος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), ως μέλος.

– Χρήστος Μπόνης του Ζώη, εκπρόσωπος της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (ΕΦΕ), ως μέλος.

Σχετικά Άρθρα

Ερώτηση της ανεξάρτητης Βουλευτη Αγγελικής Αδαμοπουλου για την υπόθεση Νικος Πηλός

  Στις 30/11/2022 κατατέθηκε ερώτηση προς τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο κ.Οικονόμου απο την Ανεξάρτητη Βουλευτή Α/ Αθηνων Αγγελική Αδαμοπούλου Το πληρες κειμενο ειναι το εξης ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΥΑΝΕΞΑΡΤΗΤΗ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Α ́ ΑΘΗΝΩΝ29 Νοεμβρίου 2022ΕΡΩΤΗΣΗΠρος τoν Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό αρμόδιο για θέματα Επικοινωνίας και Ενημέρωσης & Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, κ. Ιωάννη Οικονόμου.Θέμα: «Αίτημα σεβασμού της εργασίας των φωτοειδησεογράφων.»Κύριε Υπουργέ,Την […]

Ο Φωτογράφος της Χρονιάς 2021 | Ποιός – ή ποιά (!) – θα είναι ο πρώτος των πρώτων;

Ακόμη και λίγο να ασχολείστε με την φωτογραφία, θα έχετε ακουστά έναν από τους διασημότερους διαγωνισμούς φωτογραφίας του κόσμου υπό τον τίτλο Sony World Photography Awards. Ο πασίγνωστος διαγωνισμός μόλις δημοσιοποίησε την τελική του λίστα όπου φιγουράρουν οι κορυφαίοι* στο επαγγελματικό διαγωνιστικό σκέλος. Και τί ακριβώς μας αποκαλύπτει η λίστα για την φετινή χρονιά; Πάνω […]