Διευκρινιστική δήλωση της ΕΦΕ στο θέμα της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ στην Βουλή

Πριν λίγα 24ωρα ανεβάσαμε μια ανακοίνωση στην οποία εκτός του ότι εκφράσαμε τις ΘΕΡΜΕΣ ΕΥΧΑΡΙΣΤΙΕΣ ΜΑΣ προς  τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι με  ερώτηση(επερώτηση) που κατέθεσαν στην Βουλή  ζητούσαν διευκρινίσεις και απαντήσεις για το τραυματισμό του συναδέλφου μας Ορέστη Παναγιώτου στο γνωστό περιστατικό με την συγκέντρωση των εποχικών πυροσβεστών(και με τα γνωστά αποτελέσματα που αφορούν την υγεία  του Ορέστη,) παράλληλα δε , εκφράσαμε το παράπονό μας ,διότι σε σχετικο δημοσίευμα  σε ιστοσελίδα μεγάλης επισκεψιμότητας και η οποία αναφέρονταν με ρεπορτάζ στην κατάθεση της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ , όπως ηταν διατυπωμένο (στην ιστοσελίδα), προκύπτει ότι ο Βουλευτής και αρμόδιος τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Χρ. Σπίρτζης βασίστηκε μόνο και αποκλειστικά πάνω στην ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ που και η ίδια είχε διαμαρτυρηθεί εντόνως και είχε συμπαρασταθεί στον συνάδελφο, αλλά  δεν υπήρχε καμία αναφορά   επ ουδενί   και πουθενά στην εξ ίσου έντονη αντίδραση και της ΕΦΕ(κυρίως και πρωτίστως) που εκτός του ότι είχαμε προηγηθεί της ΕΣΗΕΑ(και είναι λογικό) , δώσαμε στην δημοσιότητα δυο ανακοινώσεις με αναφορά στο περιστατικό Η ΕΦΕ με τον τρόπο αυτό παραπλανήθηκε από το δημοσίευμα της ιστοσελίδας  και για τον λόγο αυτό υπήρξε η διατύπωση του παραπόνου στον ΣΥΡΙΖΑ.Σήμερα πληροφορηθήκαμε απο τον ΣΥΡΙΖΑ , παράλληλα δε  και απο τον ίδιο τον κ.Σπίρτζη, οτι το σχετικό δημοσίευμα δεν ανταποκρίνεται πλήρως  της ακριβής θέσης του ΣΥΡΙΖΑ που κατατέθηκε στην Βουλή και αυτό διότι όπως έχει κατατεθεί , υπάρχει σαφής και πλήρης αναφορά και στην ανακοίνωση καταγγελίας της ΕΦΕ, κάτι που η συγκεκριμένη ιστοσελίδα η απέκρυψε σκοπίμως η θεώρησε αδιάφορο να υπάρχει στο ρεπορτάζ της και η αναφορά στην ΕΦΕ ,η θεώρησε ιστορικής σημασία την καταγγελία της ΕΣΗΕΑ  αλλοιώνοντας έτσι και το νόημα της επερώτησης και εμφανίζοντας πατσεκομένο το ρεπορτάζ .Προφανώς δεν θα περιμένουμε καμία απάντηση απο την διεύθυνση της ιστοσελίδας διότι όποια απάντηση και να μας δοθεί δεν θα έχει καμία αξία Η αντισυναδελφική και αντιδεοντολογική πρακτική της έχει ήδη  αποτυπωθεί στο πρώτο κείμενο. Θέλοντας να διαφυλάξουμε την συνειδησή μας ήσυχη, καθαρή και χωρίς προκαταλήψεις , ακόμη και στην συγκεκριμένη περίπτωση που δεν έχουμε ευθύνη, ζητούμε συγνώμη από την Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ και τους βουλευτές που κατέθεσαν την ερώτηση για τις όποιες παρενέργειες  δημιουργήθηκαν , που  επαναλαμβάνουμε  την ευθύνη την φέρει , η την φέρουν όσοι σκοπίμως, ηθελημένα η αθέλητα  αλλοίωσαν το ρεπορτάζ .

========================================================

To κείμενο της επερώτησης του ΣΥΡΙΖΑ

 

Αθήνα, 1 Δεκεμβρίου 2021

 

ΕΡΩΤΗΣΗ

 

Προς τον κ. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη 

 

Θέμα: «Τραυματισμός φωτορεπόρτερ και εθελοντή πυροσβέστη κατά

τη διάρκεια των επεισοδίων που διαδραματίστηκαν στην συγκέντρωση των Πυροσβεστών Εποχικής Απασχόλησης στο Μαρούσι την 05.11.2021»

 

    Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, την Παρασκευή 5/11/2021, στα πλαίσια μιας καθόλα ειρηνικής πορείας διαμαρτυρίας των πυροσβεστών έξω από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, τραυματίστηκαν σοβαρά ένας εποχιακός δασοπυροσβέστης και ένας φωτορεπόρτερ από τις εκεί συγκεντρωμένες αστυνομικές δυνάμεις των ΜΑΤ.

Ειδικότερα, σύμφωνα με το επίσημο από 8/11/2021 Δελτίο Τύπου της Ένωσης Φωτορεπόρτερ Ελλάδος (Ε.Φ.Ε) «Κατά τη διάρκεια της συγκέντρωσης των εποχικών πυροσβεστών σήμερα (5 Νοεμβρίου) στην Αθήνα, συνάδελφος φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ (Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων) και μέλος της εξελεγκτικής επιτροπής της ΕΦΕ υπέστη διπλό κάταγμα ποδιού μετά από ευθεία ρίψη νερού από τον εκτοξευτήρα του ειδικού μηχανήματος της αστυνομίας (αύρα). Σύμφωνα με περιγραφές συναδέλφων που έφτασαν στην ΕΦΕ ο συνάδελφος βρισκόταν σχετικά μακριά από τους συγκεντρωμένους διαδηλωτές όταν εντελώς ξαφνικά και απρόκλητα βρέθηκε στο στόχαστρο της αύρας, η ρίψη της οποίας τον εκτίναξε στον αέρα και κατά την πτώση του υπέστη κάταγμα του ποδιού. Τα ειδικά μηχανήματα αυτού του τύπου, οι αύρες, είναι γνωστά σε όλη την υφήλιο για τους σοβαρούς τραυματισμούς που προκαλούν, ακόμη και θανάτους. Όπως αυτόν του διαδηλωτή Günter Sare στη Φρανκφούρτη, στις 28 Σεπτεμβρίου 1995. Στην προκειμένη περίπτωση εκτός του κίνδυνου που υπάρχει από τέτοια απίστευτα γεγονότα για το δημοκρατικό αίσθημα έχουμε κυριολεκτικά το σακάτεμα επαγγελματία της ενημέρωσης και άλλο ένα χτύπημα στην ελευθερία του τύπου. …..Ένωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδος 5/11/2021». Με σχετική ανακοίνωσή του, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ διαμαρτυρήθηκε επίσης έντονα για τον τραυματισμό του φωτορεπόρτερ καταδικάζοντας την προκείμενη αλόγιστη και επικίνδυνη χρήση βίας από την μεριά των Αστυνομικών Αρχών.

Αναφορικά στον άτυχο δασοπυροσβέστη, τραυματίστηκε στο χέρι από χειροβομβίδα κρότου λάμψης που πέταξαν αστυνομικοί προς το μέρος του, με αποτέλεσμα να διακομιστεί στο Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών του ΙΑΣΩ. Η έκρηξη της χειροβομβίδας έγινε πολύ κοντά στον άτυχο δασοπυροσβέστη ενώ πληροφορίες από τους θεράποντες γιατρούς του αναφέρουν ότι θα μπορούσε να έχει τραυματιστεί και πολύ σοβαρότερα με κίνδυνο ακόμα και για το ίδιο του το χέρι.

Για τα αμέσως ανωτέρω περιγραφόμενα υπάρχει πλούσιο τηλεοπτικό υλικό στο οποίο άπαντες έχουν πρόσβαση και μπορούν να επιβεβαιώσουν τα γεγονότα. Άλλωστε και από την προσωπική μου μαρτυρία επισημαίνω ότι έλαβε χώρα μια αδιανόητη επίθεση των δυνάμεων καταστολής της ΕΛ.ΑΣ (χημικά, χειροβομβίδες κρότου λάμψης, χρήση «αύρας») στους καθόλα ειρηνικά διαμαρτυρόμενους πυροσβέστες, ακόμη και σε ευρισκόμενους στο πεζοδρόμιο.

 

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται ο αρμόδιος κ. Υπουργός:

 

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωση της Εφορευτικής Επιτροπής της ΕΦΕ για τις εκλογές του 2023

Η Εφοερευτιή Επιτροπη  ανακοινωνει οτι η καταλυτικη ημερομηνια υποψηφιοτητων για τις εκλογες του Δεκεμβριου του 2023  τοσο σαν συνδυασμοι οσο και μεμονομενα  ειναι η Κυριακη  10 Δεκεμβριου 2023 και ωρα 18.00 Οσοι  επιθυμουν να συμμετασχουν επομενως μπορουν να στειλουν και ηλεκτρονικα το αιτημα τους παράλληλα με το παραστατικό της Τραπεζας που εχει καταβληθει το αναλογο […]

Συνάντηση της ΕΦΕ με την Βουλευτή και Αντιπρόεδρο της Βουλής Σοφία Σακοράφα

Αγαπητοί Συνάδελφοι Σήμερα το πρωί , μετά από μια μικρής σε  διάρκεια συνάντηση στο γραφείο της Βουλευτή και Αντιπροέδρου της Βουλής Σοφίας Σακοράφα  , καταθέσαμε  το πλήρη φάκελο που αφορά την υπόθεση  #ΚΕΔΕ–ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΕΡ ΣΤΑ ΓΡΑΦΕΙΑ ΤΥΠΟΥ#  με σκοπό η Βουλευτής να προβεί μέσω Κοινοβουλευτικού Ελέγχουν στις  διαδικασίες εκείνες που προβλέπονται με Επερώτηση στο αρχικό  […]